Łódź pod znakiem zupy, pasty i gomasio

piątek,6 Wrzesień 2013, godz. 15:58

 

Kolejnym miastem na kulinarnej trasie Wybieram Macierzyństwo była Łódź. Z rodzicami z Łodzi spotkaliśmy się 5 września 2013, by razem z Moniką Mrozowską przygotować pyszności dla dzieci i dorosłych. Uczestnicy mieli okazję skosztować zupy z soczewicy z pieczarkami i groszkiem ptysiowym, makaron z domowym pesto z suszonych pomidorów oraz kanapki z solą sezamową.

         

 

Hasłem, które od sierpnia nam przyświeca, jest: „Przemycamy warzywa, czyli zdrowa kuchnia dla malucha”. Oprócz pokazu kulinarnego, prowadzonego przez aktorką, mamę dwóch córek Monikę Mrozowską, uczestnicy spotkania mogli wysłuchać wystąpienia dwóch ekspertek: dietetyczki, Pani Magdaleny Kubik oraz logopedy, Pani Anny Bakalarskiej.

Dla wszystkich, którzy nie mogli być z nami w Łodzi, ale również dla uczestników łódzkiego spotkania, zamieszczamy przepisy na dania przygotowane podczas spotkania w Łodzi:

 

Wyśmienita zupa z soczewicy z pieczarkami – Zupa z soczewicy z pieczarkami

Makaron z domowym pesto z suszonych pomidorów – Makaron z czerwonym pesto

Gomasio, czyli sól sezamowa jako dodatek (nie)tylko do kanapek – Sól sezamowa

 

Kolejne spotkanie kulinarne z Moniką Mrozowską odbędzie się w Toruniu, 19 września 2013. Przygotujemy wówczas kolejną porcję pyszności, w sam raz na zbliżające się jesienne chłody.